Väiskin junasivut - Sr2 otsikko 10 kt
esikuva 13 kt

Väiski koeajaa:
Rocon malli
Suomen uudesta
Sr2- sähköveturista

Märklin- versio


Pari sanaa esikuvasta

Vuonna 1992 VR päätti tilata ABB- konsernin ja SLM- veturitehtaan muodostamalta yhteenliittymältä uusia Sr2- sähkövetureita, jotka perustuvat sveitsiläiseen Re 4/4 460- veturiin. Ensimmäiset suomalaiset veturit valmistuivat 1995 ja viimeiset tilatusta 20:stä veturista valmistuivat 1999. Lisätilauksessa on 20 veturia. Lisäksi VR:llä on optio vielä 12 lisäveturiin. Veturit on kasattu Suomessa Transtechin tehtaalla. Veturin suurin sallittu nopeus on nykyään 210 km/h (aikaisemmin 230 km/h) ja teho 6000 kW, pituus on 19,02 metriä. Vetureita käytetään sekä matkustaja-, että tavarajunissa.

Veturin ulkonäkö

malli 10 kt Veturin väritys on esikuvanmukainen ja maalaus hyvää laatua. Myös tekstitykset ovat erittäin hyvälaatuisia. (Tätähän nyt voi Rocolta odottaakin.) Sen sijaan useat yksityiskohdat ovat pielessä, joka johtuu siitä ettei veturin muottia ole muutettu suomalaisversiota varten vaan se on sama kuin sveitsiläisellä versiollakin. Suomalaismallissa ei esimerkiksi ole malli 14 kt virroittimen suojia, eikä helmoja, kuten tässä pienoismallissa virheellisesti on. Myös veturin perävalot ovat sveitsiläiset eli Suomen kahden punaisen perävalon sijaan palaa takaa katsottuna oikeanpuoleinen ajovalo. Lisäksi ohjaamossa kuljettajan paikka on väärällä puolella. Veturin mukana tulee erikseen asennattavia yksityiskohtia, kuten ohjaamon ovien otetangot ja sivupeilit (joista muuten on valittavissa auki- tai kiinnioleva vaihtoehto). Kytkimien tilalle on mahdollista asentaa levy, jossa mm. ruuvikytkin ja jarruletkut, tällöin taas ei ole mahdollista kytkeä vaunuja. Veturin virroittimet ovat kapeaa mallia, joka sopii vain jos veturin virroitin ei kosketa ajolankaa, tai ajolanka on erittäin hyvin asennettu. Mukana tulee osa, joka on mahdollista asentaa virroittimeen sen leventämiseksi, jolloin veturi soveltuu paremmin ajolangalle.

Veturin kulku

malli 16 kt Veturi lähtee liikkeelle tasaisesti ja hiljaa voi ajella ilman huolta, siitä että veturi jäisi jumiin, tosin joissain vaihteissa on pieniä virroitusongelmia (kuten joillain muillakin vetureilla). Tarvittaessa veturilla pääsee myös kovaa, esikuvanopeus noin 250 km/h. Myös vetovoimaa riittää, veturin reilun painon ansiosta. Pitkä ja raskaskin letka kulkee Alppiruusun vetämänä vauhdilla. Innostuttuani lisäämään vaunuja Ruusun perään oli tuloksen vajaa 30- vaunuinen tavarajuna. Tällöin oli muiden vetureiden tapaan jyrkässä mäessä liikkeellelähdössä välillä pieniä ongelmia pyörien ympärilyönnin takia. Vuoden 1998 pienoisrautatiepäivillä 18 pitkästä vaunusta koottua lähes 5-metristä junaa veturi ei pyörien ympärilyönnin takia saanut liikkeelle ja lopulta veturin voimansiirto sanoi työsopimuksensa irti. Muutamankymmenen vuoden ikäinen Märklinin V200 sai kyllä junan liikkeelle lähes ongelmitta.

Veturin sisus

Veturin saa auki "märklinistille" hieman oudolla tavalla: Veturin päätypuskurit vedetään pois ja koppa aukeaa. (Käsittääkseni monet Rocot aukeavat tällä tavoin.) Märklineistä poiketen veturin moottori ei ole telissä, vaan veturin keskellä. Vetäviä akseleita on kaksi kitkarenkaineen. Moottorissa on myös vauhtipyörä, joka osaltaan varmistaa veturin hyvän kulun.

Lopuksi

Omalla radallani ei vielä ole suomalaista kalustoa. Pääasiassa saksalaisen kaluston seassa veturi jää hieman orvoksi, sillä sopivia vaunuja veturin perään ei yksinkertaisesti ole. Tavaravaunuista saa sentään hieman suomalaisemman junan muodostettua. Veturi jää siis ehdottamasti kaipaamaan suomalaisia vaunuja. Rocolta on tulossa VR:n omistamia Hbbins-tavaravaunuja, joiden esikuvat tosin ovat normaaliraiteisia ja liikennöivät siten Euroopassa. Jokunen aika sitten oli myös puhetta, että Rocolta olisi tulossa suomalaisten IC-vaunujen pienoismalleja, mutta viime aikoina asiasta ei ole kuulunut mitään uutta. Täytynee ryhtyä vaunun maalauspuuhiin...
Vaunun maalausprojektin edetessä hitaasti ja epävarmasti tulin hankkineeksi toisenkin kappaleen näitä kauniita vetureita. Eivät ne ole yhtään hullumman näköisiä parivedossakaan!
malli 20 kt

Veturin normaalihinta 3-kiskoversiona on vajaa 1400 mk ja 2-kiskoversiona noin 1150 mk. Huolimatta pienistä epäkohdista veturi on mielestäni ostamisen arvoinen. Nuo 3-kiskoversiot tosin ovat ainakin joistain paikoista jo loppuunmyytyjä...

Parempia kuvia Sr2:n mallista lödät "Lähikuvia pienoisrautatieltäni"- sivulta

BackTakaisin junavalikkoon
BackTakaisin pienoisrautatieni- sivulle
Sr2Kuvia oikeasta Alppiruususta

esikuva 13 kt
Tähän kuvaan on jälkikäteen pistetty vähän vauhtia.

Kaikki pienoismallin kuvat on otettu pienoisrautatielläni.
Teksti ja kuvat: © Väiski Savela, vaiskiatvaiskipistenet

Päivitetty 26.9.1999